سایبرنما

سایبرنما – ۱۸

مجله هفتگی سایبرنما  با معرفی آخرین و مهم ترین رخدادهای تکنولوژیک دنیا و تبیین اهمیتِ آن‌ها در آینده‌ی بشریت، شما را با مسیر انقلاب تمدنی سایبری آشنا می کند. محور خبر‌های این هفته‌ی سایبرنما نبرد سردِ سایبری میان ایالات متحده و چین است. در خبر اول، از بسته‌ی ۱۱۰ میلیارد دلاری سنای آمریکا برای رقابت با چین در زمینه‌ی هوش مصنوعی و کوانتوم خواهیم گفت. سپس به رقابت جذاب چین و IBM بر سر پردازنده‌های کوانتومیِ ۶۴ کیوبیتی و ۱۲۷ کیوبیتی خواهیم پرداخت. سومین خبر این هفته به یکی از شدید‌ترین حملات سایبری علیه زیرساخت‌های ایالات متحده اختصاص دارد؛ حمله‌ای که تقریبا نیمی از شبکه‌ی لوله‌ی سوخت سواحل شرقی ایالات متحده را به تعطیلی کشاند و نشان داد که این کشور هنوز آسیب‌پذیر‌ترین کشور در شبکه‌ی اینترنت است. با خارج شدن از فضای جنگِ سردِ سایبری، به یک تولکیتِ جدید پردازشِ زبانی خواهیم پرداخت که می‌تواند احساسات متون مانندِ خشم، انزجار، غم، نوستالوژی یا خجالت را درک کند. اگر به خاطر داشته باشید هفته‌ی گذشته از بحران کمبود تراشه در جهان گفتیم. این هفته کمی از تاثیرات این بحران بر صنایع مختلف ایالات متحده و هم‌چنین بسته‌ی حمایتی ۵۰ میلیارد دلاری بایدن برای مقابله با این بحران گفته‌ایم. آخرین خبر ما به معرفی هدست‌های جدیدِ HTC  اختصاص دارد. این هدست‌ها مخصوص دورکاری و ایجاد یک محیط کاری مجازی طراحی‌شده‌اند. آینده‌ی مشاغل خصوصی و دولتی در اختیار ارتباطات هولوگرافی و مجازی خواهد بود. با ما در این شماره همراه باشید

0

۱. بسته‌ی حمایتی غول‌آسای سنای ایالات متحده جهت توسعه‌ی هوش مصنوعی، کوانتوم و بیوتکنولوژی

1

نبردِ سرد بر سر هوش مصنوعی، کوانتوم و بیوتکنولوژی  میان ایالات متحده و چین هر روز ابعاد جدیدی به خود می‌گیرد. در حالی که هفته‌ی پیش از راه‌اندازی سایت رسمی هوش مصنوعی در ایالات متحده گفتیم، این هفته خبر رسید که روسای کمیته‌های سنای ایالات متحده طرح یک بسته‌ی حمایتی ۱۱۰ میلیارد دلاری را در زمینه‌ی هوش مصنوعی، کوانتوم و بیوتکنولوژی ارائه داده‌اند. به گزارش رویتز این طرحِ ۱۳۱ صفحه‌ای مشخصا بر فشار رقابتی‌ای که چین به ایالات متحده تحمیل می‌کند تاکید داشته است: هیچ شرکت چینی نمی‌تواند بدون حق فسخ یک طرفه‌ی طرفِ آمریکایی در هیچ کدام از برنامه‌های تولید ایالات متحده شراکت کند. قرار بر آن است که در این طرح و طی ۵ سال سرمایه‌گذاری‌های مختلفی در حوزه‌های گوناگون تحقیقات بنیادین و پیشرفته، تجاری‌سازی، آموزش و برنامه‌های مهارت‌یابی صورت بگیرد. علاوه بر این، لجستیک و زنجیره تامین هوشمند در شرایط بحرانی یکی دیگر از اهداف این طرح حمایتی است.

 

  1. دوباره یک جنگ چینی-آمریکایی: چه کسی بالاترین میزان پردازش کوانتومی را دارد؟

2

هفته‌‌ی گذشته دو خبر کوانتومی جهان را شگفت‌زده کرد: از سویی دانشگاه علوم و فناوری چین اعلام کرد که توانسته است یک پردازش‌گرِ ۶۲-کیوبیتی را طراحی کند و از سوی دیگر IBM اعلام کرد که پردازش‌گری ۱۲۷-کیوبیتی ساخته است. هر کدام از این دو غولِ تکنولوژی اعلام کرده‌اند که معماری پردازنده‌ی آن‌ها سریع‌ترین میزان محاسبات را می‌دهد. رسیدن به یک پردازش‌گرِ ۱۲۷-کیوبیتی توسطِ IBM در حالی رخ داده است که همین شرکت در سال ۲۰۱۷ فقط یک پردازنده‌ی ۷-کیوبیتی در اختیار داشت. پردازنده‌ی جدید می‌تواند مسئله‌ای که حل‌کردنِ آن در سالِ ۲۰۱۷ تقریبا ۴۵ روز طول می‌کشید را تنها در ۹ ساعت انجام دهد. در مقابل، رقیبِ چینی ادعا کرده است که پردازنده‌اش بیشترین مقدارِ کیوبیتِ سوپرکانداکت را در اختیار دارد که آن را نه تنها برای شرایط آزمایشگاهی بلکه آن را برای محاسبات جهانی کوانتومی از خلالِ کوانتوم‌های دو بعدی (محاسبات عادی و روزمره) مهیا می‌کند. تجاری‌سازی فناوری کوانتومی و تبدیل آن به یک زیرساخت فعال در شبکه‌‌های سایبری هدفی است که چین از مدتی پیش برای تحقق آن تلاشِ فراوانی می‌کند. اگر ایالات متحده امروز حاکم اینترنت است، کسی که بتواند شبکه‌های روزمره و عادی کوانتومی را ایجاد کند، مدیر و حاکمِ اینترنتِ کوانتومی آینده خواهد بود.

 

  1. حمله‌ی سایبری نیمی از خط لوله‌ی سواحل شرقی ایالت متحده را تعطیل کرد

3

صحیح است که اختیار و مدیریت اینترنت عملا تحت تسلط ایالات متحده است اما در همان حال باید دانست که این کشور آسیب‌پذیرترین کشور در مقابل حملات سایبری محسوب می‌شود. چندی پیش از یک حمله‌ی سایبری به تاسیساتِ تصفیه‌ی آب در ایالات متحده گفتیم و اما این بار حمله در عمق استراتژیک و به یکی از کلیدی‌ترین صنعت‌های آمریکا رخ داده است: Colonial Pipeline که وظیفه‌ی تامین نیمی از سوختِ سواحل شرقی آمریکا را به عهده دارد و با انتقال ۲.۵ میلیون بشکه در روز، عملا خط لوله‌ی ملی آمریکا محسوب می‌شود. بر اساس گزارشات این حمله توسط یک باج‌افزار از گروه DarkSide (منتسب به روسیه) انجام شده است. در حالی که این حمله یکی از بزرگ‌ترین و مخرب‌ترین حمله‌ها به داخل خاک آمریکا محسوب می‌شود، خط لوله‌ی سواحل شرقی پس از چند روز به حالت عادی بازگشت. گروهِ DarkSide در سایت رسمی خود اعلام کرد که آن‌ها فقط پول می‌خواهند و نه هرج مرج، با این حال دولت ایالات متحده توانست سرور اصلی این حمله را ببندد و بدون پرداخت هزینه‌ی مالی به این گروه شرایط را به حالت عادی بازگرداند. باید دید که تا از قبل از راه‌اندازی شبکه‌ی اطلاعات ملی آمریکا، این کشور تا چه اندازه از این حمله‌ها ضربه خواهد خورد.

 

  1. اضافه شدن تشخیص احساسات به پردازنده‌ی زبان طبیعی شرکت Expert

4

پردازش زبان طبیعی یکی از مهم‌ترین شاخه‌های فعلی هوش مصنوعی است؛ تا جایی که حتی مایکروسافت حاضر شد ۲۰ میلیارد دلار برای آن پول خرج کند. این پردازش اجازه می‌دهد که متون توسط هوش مصنوعی بررسی شوند و بر اساس الگوریتم‌های مختلف معنایابی شوند. عمومِ پردازنده‌های زبان طبیعی نمی‌توانند احساسات و بافتار (کانتکست) را تشخیص دهند و این عدم تشخیص همواره یک نقطه ضعف برای این حوزه از هوش مصنوعی  محسوب می‌شده است. اخیرا شرکت Expert.ai اعلام کرده است که یک تولکیت را در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می‌دهد که می‌تواند تا حد قابل توجهی احساسات (خشم، ترس، نفرت، ناراحتی، خوش‌حالی، سرخوشی، نوستالوژی و خجالت) و کانتکست‌های متنی را نیز درک کند. این همان پردازنده‌ای است که توانست در انتخابات ۲۰۲۰ ایالات متحده و با تحلیلِ احساسات در توییتر تقریبِ خوبی از بردِ ۵۱ درصدیِ جو بایدن را به دست دهد. پر روشن است که توسعه‌ی پردازش‌های زبان طبیعی موجب تحولات جدی در تحلیل داده‌ها خواهد شد.

 

  1. دولت ایالات متحده بسته‌های حمایتی در مقابل بحران کمبود تراشه تعبیه می‌کند

5

در حالی که بحران کمبود تراشه در ایالات متحده هر روز جدی‌تر می‌شود و تخمین زده می‌شود که اپل در فصل سوم سالِ ۲۰۲۱ چیزی در حدود ۷۲ میلیون دلار از این بحران ضرر خواهد دید، دولت ایالات متحده برای کنترلِ این بحران وارد میدان شده است. کمیسیون ارتباطات فدرالِ (FCC) اعلام کرده است که صنعتِ تولید خودروی آمریکا نیز از این بحران ضربه‌های فراوانی دیده است. رئیس کمپانی فورد نیز اعلام کرده است که این بحران ممکن است که تولیدات این کمپانی را در نیمه‌ی دوم سال جاری به نصف کاهش دهد. زنجیره‌ی جهانی تامین تراشه در چند ماه گذشته و به واسطه‌ی تقاضای بسیار بالای ایام پاندمی نتوانسته است میزان تقاضای بازار را تامین کند. در همین راستا جو بایدن اعلام کرده است که تقاضای کمک ۵۰ میلیارد دلاری از کنگره داشته است. چنین بحران‌هایی در کنار بحران‌های همیشگی‌ای مانند حملات سایبری اقتصادِ جهانیِ دیجیتال را در سال‌های پیشِ رو بیش از هر زمان دیگری ناامن خواهند کرد.

 

  1. HTC هدست‌های واقعیت مجازی مخصوص شرکت‌ها را عرضه می‌کند

6

دورکاری‌ای که پاندمی کرونا به بار آورد بسیاری از شرکت‌ها را به سمتِ استفاده از تکنولوژی‌های جدید من جمله ارتباطات هولوگرافیکِ مایکروسافت یا ارتباطات واقعیت مجازی سوق داده است. تبدیل محیط کاری به یک صفحه‌ی مانیتور می‌تواند آسیب‌های جدی‌ای در بازده و راندمان کاری یک شرکت داشته باشد و استفاده از تکنولوژی‌های استغراقی‌ای مانندِ هولوگرافی یا واقعیت مجازی می‌تواند راهِ حلِ مناسبی برای انتقال کاملِ هشیاری و آگاهی کارمند به محیط کاری باشند. در هفته‌ی گذشته HTC دو هدست جدید را معرفی کرده است که مخصوص ارتباطات دورکاری شرکت‌ها طراحی شده است. کیفیت ۵k این هدست‌ها اجازه‌ی استغراق بیشتر را می‌دهند و هم‌چنین اعلام شده است که ساختار تعاملیِ زنده و شبه واقعی میان کاربران در این هدست‌ها اعجاب‌انگیز است. به نظر می‌آید که پاندمی علاوه بر «آموزش مجازی»‌ آینده‌ی فعالیت‌های اقتصادی و شغلی را نیز به کلی تغییر داده است و نشانه‌های آن از همین اکنون نیز پیداست.

 

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا