سایبرنما – شماره ۱۹
مجله هفتگی سایبرنما با معرفی آخرین و مهم ترین رخدادهای تکنولوژیک دنیا و تبیین اهمیتِ آنها در آیندهی بشریت، شما را با مسیر انقلاب تمدنی سایبری آشنا می کند. اولین خبر این هفته به چاپ سه بعدی ترانزیستورهای بازیافتشونده اختصاص دارد. با این تکنولوژی شما کامپیوتر (یا حتی گوشی هوشمندِ خودتان) را میتوانید در خانهتان چاپ کنید. سپس به یک تکنولوژی جدید ذهنخوانی خواهیم پرداخت که میتواند افکار شما را به نوشته تبدیل کند. یک عینکِ موژولارِ XR که به تازگی توسط کمپانی دیجیلنز معرفی شدهاست و هنوز به بازار نیامده رقیبِ جدیای برای هولولنزِ مایکروسافت شده است، سومین خبرِ ماست. دو خبر از گوگل پایانبخشِ مجلهی این هفته است: ابتدا به پلتفرمِ ابریِ هوش مصنوعی گوگل پرداختهایم. شاید این پلتفرم به اندازهی گوگل درایو برای ما آشنا نباشد اما شکی در این نیست که چنین پلتفرمی بازیگر مهمی در آیندهی رقابت هوش مصنوعی در سطح جهانی خواهد داشت. دومین خبرِ گوگلیمان پروازِ ابرهای گوگلی به فضاست. گوگل آغاز شراکت خود را با پروژهی SpaceX و ماهوارههای اینترنتی آغاز کرده است: آغازی بر عصرِ جدیدی از اینترنت. با ما در این شماره همراه باشید
- چاپ کامپیوترِ بازیافتشونده با چاپگرهای سه بعدی
ما در سایبرپژوه بارها از اهمیت پرینت سه بعدی و نقش آن در آیندهی تمدنی بشریت حرف زدهایم (هفت کاربرد امروزین چاپ سه بعدی و غذاهای سه بعدی). اما چه میشود اگر چاپگرهای سه بعدی که توسطِ کامپیوترها چیزها را چاپ میکنند، این بار کامپیوتر چاپ کنند؟ هفتهی گذشته محققان دانشگاه دوک اعلام کردند که چنین چیزی شدنی است. آنها با اختراع یک جوهرِ کربنپایه توانستند ترانسزیستورهای بازیافتشونده را تولید کنند. ترانزیستورها قلب هر کامپیوتری هستند و تولیدِ آنها را میتوان به معنای تولیدِ کامپیوترهای چاپشده در نظر گرفت. فرض کنید که شما نیاز به کامپیوتری با توان پردازشِ خاصی برای یک پروژهی خاص دارید، یا حتی میخواهید تلفن همراه خود را عوض کنید، در آیندهی نه چندان دور دیگر لازم نیست که به فروشگاه بروید و آنها را بخرید، بلکه فقط لازم است نقشهی چاپ را از شرکتِ ارائهدهنده دانلود کنید و سپس با دستگاه چاپگرِ خانگیتان آن را چاپ کنید. هر زمان هم که به آن دستگاهها نیاز نداشتید آنها را بازیافت میکنید و با موادِ خام، دستگاهی جدید را میسازید.
- تکنولوژیهای ذهنخوانی میتوانند افکار شما را به نوشتار تبدیل کنند
هفتهی گذشته دانشگاه استفنورد با انتشار یک مقاله در مجلهی معتبرِ Nature همگان را شگفتزده کرد. محققان این دانشگاه توانستند یک رابطِ کاربری مغزی برای معلولین طراحی کنند که میتواند فکرهای معلول را بر روی کاغذ بنویسد. تکنولوژیهای ذهنخوانی تا پیش از این در اختیار ارتش آمریکا بود اما اکنون در سطح دانشگاهی نیز توسعه پیدا کرده است. طیِ گزارشِ اعلام شده، دقتِ این دستگاه ۹۵٪ است و این یعنی دستگاهِ مذکور میتواند تقریبا تمامِ افکار شما را به متن تبدیل کند. این رابطهای کاربری هر چند در مرحلهی اول برای ارتش و یا معلولین طراحی میشود اما در آینده و با تجاریسازی میتوانند نحوهی ارتباط ما با جهانِ سایبری را به تمامه عوض کند. دور نیست زمانی که شما میخواهید در کلابهاوس حرف بزنید و تنها فکر کنید و یک کامپیوتر، با صدای خودِ شما، افکارِ شما را بیان کند؛ یا این که در توییتر، پاسخِ کامنتهایتان را تنها با فکر کردن به پاسخ ارسال کنید. تکنولوژیهای ذهنخوانی یکی از ابعاد مهمِ آیندهی تمدنیِ سایبری خواهند بود.
- یک عینکِ XR جدید از Digilense
اگر نمیدانید باید بدانید که AR به معنای «واقعیت افزوده»، VR به معنای «واقعیت مجازی»، MR به معنای «واقعیت آمیخته» و XR به معنای «واقعیتِ واقعی-مجازی» است. XR شامل بر همهی تکنولوژیهای افزوده، مجازی و آمیخته میشود. بنابراین هر تکنولوژیای که به نحوی شیای سایبری را با جهانِ واقعی بیامیزد (چه به وسیلهی افزودن، چه به وسیلهی آمیختن و چه به وسیلهی مجازیساختن) یک تکنولوژیِ XR است. شرکتِ Digilense که سابقهی طولانیای در حوزهی XR دارد اخیرا عینکی را معرفی کرده است که میتواند به رقیب جدیای برای گوگل و مایکروسافت تبدیل شود. در حالی که عینک مایکروسافت شکل و شمایلی فضایی دارد، دیجیلنز توانسته است عینکی زمینیتر و موژولار را طراحی کند که میتوان از آن در فضای اجتماعی نیز استفاده کرد. بیگمان عینکها اصلیترین ابزارهای هوشمندِ شخصی در دههی ۱۴۰۰ خواهند بود و به زودی جایگزین تلفنهای هوشمند خواهند شد.
- هوشهای مصنوعیِ گوگل ابری میشوند
نیاز به هوش مصنوعی در تمام ابعاد بشری (از سلامت گرفته تا اقتصاد، فرهنگ و امنیت) هر روز بیشتر از روز قبل میشود و تمامِ غولهای دولتی و خصوصی جهان نیز به دنبالِ راهِ حلهای جدید هستند. آیندهی بشریت به هوشهای مصنوعی گره خورده است و هر کسی که بتواند این آینده را کنترل کند، همان طور که پوتین گفته است، جهان را کنترل خواهد کرد. در همین راستا و در میانهی نبرد سردِ هوشِ مصنوعی میان چین و ایالات متحده گوگل ازپلتفرم جدید هوش مصنوعی خود پردهبرداری کرده است که میتواند نیازهای کاربران به هوش مصنوعی را با ۸۰درصد کدنویسی کمتر مرتفع سازد. این یعنی گوگل میتواند میزبان دادهها، آزمایشها، نتایج و دیگر تحقیقات هوشمصنوعی از سراسر جهان باشد. طبعا، همانطور که گوگل هیچ چیزی را به رایگان در اختیار نمیگذارد، این پلتفرم جدید که با نامِ Vertex AI معرفی شده است، نیز در راستای جمعآوری دیتا و داده عمل خواهد کرد.
- ابرهای گوگل به فضا خواهند رفت
ماهوارههای اینترنتی شرکتِ SpaceX مشهور هستند. آنها قرار است که اینترنت را به صورت ماهوارهای به تمام نقاط جهان انتقال دهند. هفتهی گذشته گوگل آغازِ همکاری خودش با این پروژه را اعلام کرد. گوگل وعده داده است که دادهها، سرویسهای ابری و اپلیکیشنهای خودش را برای این ماهوارهها عرضه کند. پروژههای ابری دیگری مانندِ مایکروسافت و آمازون نیز همگی به دنبالِ فضاییسازی هستند و این نکته ما را به این نتیجه میرساند که ابرها و فضا احتمالا قسمتی از آیندهی شبکهی جهانی را شکل میدهند. توسعهی روز افزونِ سرویسهای ابری و استقرارِ آنها در شبکههای ماهوارهای فضایی، نسلِ جدیدی از اینترنت را به ارمغان خواهد آورد که مناسباتِ شبکه در جهان را تغییر خواهد داد. اکنون رقابت بر سرِ فضا، رقابت بر سرِ «قدرتِ شبکه» نیز هست.