سایبرنما

سایبرنما – شماره‌ ۴۴

مجله هفتگی سایبرنما با معرفی آخرین و مهم ترین رخدادهای تکنولوژیک دنیا و تبیین اهمیتِ آن‌ها در آینده‌ی بشریت، شما را با مسیر انقلاب تمدنی سایبری آشنا می کند. خبر‌های این هفته‌ی سایبرنما با معرفی تکنیک جدید گوگل برای تشخیص هوشمند تصاویر پزشکی آغاز می‌شود. این هفته با دو خبر از انویدیا همراه شما هستیم: اولین خبر مربوط به ساخت «کره‌ی زمین ۲» توسط این شرکت است: یک دوقلوی دیجیتال کامل از کره‌ی زمین. سومین خبر این هفته‌ی سایبرنما مربوط به همکاری انویدیا با شرکت خودروسازی BMW جهت تامین لجستیک این کارخانه است: دوقلوهای دیجیتال یکه‌تاز آینده‌ی صنعتی خواهند بود. در ادامه به معرفی شبیه‌ساز فیزیک یونیتی خواهیم پرداخت. اتفاقی که می‌تواند آینده‌ی صنعت بازی‌های ویدئویی را نیز تحت تاثیر قرار دهد و در آخرین خبر این هفته از جدید‌ترین و قوی‌ترین کامپیوتر کوانتومی IBM سخن خواهیم گفت.  با ما در این شماره همراه باشید.

سایبرنما 44

سایبرنما ۴۴ : روش جدید گوگل برای تقویت پزشکی هوشمند

سایبرنما 44

هوش مصنوعی، به خصوص در حوزه‌ی یادگیری عمیق، توان آن را دارد که کل ساختار پزشکی مدرن را درهم‌ریزد و ساختاری جدید با عنوان پزشکی سایبری را در حوزه‌ی سلامت انسانی ایجاد کند. یکی از مشکلاتی که روند‌های فعلی یادگیری عمیق با آن مواجه هستند نیاز آن‌ها به مجموعه‌های داده برچسب‌گذاری‌شده است که منجر به افزایش هزینه و زمان در یادگیری ماشینی است و یکی از اصلی‌ترین راهکارها برای حل این مشکل استفاده از یادگیری بدون نظارت است. در همین راستا گوگل در مقاله‌ای که هفته‌ی پیش منتشر کرده است، اعلام کرده در حال توسعه‌ی هوشی است که بدون نیاز به لیبل‌های نظارت‌شده می‌تواند با تحلیل داده‌ها و با هزینه و زمان بسیار کم‌تری تشخیص‌های پزشکی ارائه دهد. شکوفه عزیزی، سرپرست این پژوهش، بیان داشته است که دقت این روش در تشخیص‌ عکس‌های پزشکی به مراتب از روند قبلی بالاتر است و نیاز این روش به داد‌ه‌ها نیز بسیار کم‌تر است. کاربست اصلی این روش در حوزه‌ی «تصویر‌برداری پزشکی» (رادیولوژی، ماموگرافی و …) است اما می‌توان انتظار داشت که با توسعه‌ی این روش فرآیند تشخیص پزشکی و بالینی هوش‌های مصنوعی وسعت چشم‌گیری پیدا کند.

انویدیا نسخه‌ی دوم زمین را می‌سازد

2

در تعریف دوقلوهای دیجیتال، قلِ دیجیتال به آن قلی گفته می‌شود که از روی یک شی واقعی در جهان فیزیکی ساخته شده است و به صورت دیجیتال بازنمایی‌کننده‌ی ویژگی‌های آن شی است. بنابراین دوقلوهای دیجیتال می‌توانند از روی هر شی‌ای در جهان ساخته شوند. اما چه می‌شود اگر منظورمان از آن شی «کره‌ی زمین» باشد؟ انویدیا چنین آرزویی را در سر می‌پروراند. شرکت‌هایی چون مایکروسافت و گوگل حضور مقتدر خود را در آینده‌ی دیجیتالیزه‌سازی جهان اعلام کرده بودند و اکنون انویدیا (که این روز‌ها هم‌پای شرکت‌های دیگر در لبه‌ی تکنولوژی حرکت می‌کند: مانند شبیه‌سازی فیزیک) نیز به این بازی پیوسته است. انویدیا مانند دو شرکت دیگر به صنعت لجستیک دیجیتال هم وارد شده است و حتی فراتر از آن دو،  در حال شبیه‌سازی کل کره‌ی زمین است؛ بنابراین باید آینده‌ای پرشکوه را برای این شرکت انتظار داشت. به صورت رسمی، پروژه‌ی «زمین ۲.۰» پروژه‌ای برای پیش‌بینی تغییرات اقلیمی است اما پر واضح است که شرکتی مانند انویدیا از این پلتفرم استفاده‌های دیگری (چه در صنایع و چه در حوزه‌ی سرگرمی و چه در حوزه‌ی هوش مصنوعی) نیز خواهد داشت.

سایبر نما ۴۴ : BMW از لجستیکِ مجازی Nvidia استفاده خواهد کرد

3

در خبر قبلی این هفته از تلاش انویدیا برای حضور در صنعت متاورس، دوقلو‌های دیجیتال و لجستیک گفتیم. بی‌شک راهبرد کلان انویدیا حضوری بی‌ چون و چرا در آینده‌ی سایبری بشریت است و یکی از ابعاد این حضور، تاثیرگذاری در فرایندهای صنعتی است. هفته‌ی گذشته شرکت مذکور در کنار اعلام پروژه‌ی «زمین ۲» پروژه‌ی مشترکی را نیز با BMW قطعی کرد: قرار بر آن است که کل شبکه‌ی کارخانه‌ای و تولید این شرکت خودروسازی توسط پلتفرم دوقلوهای دیجیتال انویدیا بهینه‌سازی شود. تخمین زده می‌شود که این برنامه‌ی جاه‌طلبانه منجر به کاهش ۳۰ درصدی زمان برنامه‌ریزی صنعتی در شرکت BMW خواهد شد. لجستیک انویدیا این اجازه را به BMW خواهد داد که به صورت آنی تمام رخداد‌های صنعتی (از خرید محصولات اولیه تا فروش هر دستگاه خودرو) را در شرایط شبیه‌سازی‌شده رصد و برنامه‌ریزی کنند. محققان باور دارند که BMW احتمالا اولین مورد از «کارخانه‌های آینده» خواهد بود: کارخانه‌هایی که هر چند «محصول» و «شی فیزیکی» تولید می‌کنند اما اصلی‌ترین «فرآیند» در آن‌ها، مجازی و سایبری است. آیا کارخانه‌های خودروسازی ما توان رقابت با نسل جدید صنایع خودروسازی را دارند؟

یونیتی هم به مسابقه‌ی شبیه‌سازی فیزیک پیوست

4

دو هفته‌ی پیش از راه‌اندازی سیستم شبیه‌ساز فیزیک گوگل صحبت کردیم و هفته‌ی گذشته نیز در مورد سیستم مشابه انویدیا حرف زدیم. بی‌شک این مسابقه آن‌قدر جدی هست که یک کمپانی بزرگ دیگر نیز به آن پیوندد: یونیتی. در هفته‌ای که گذشت، یونیتی اعلام کرد پلتفرم شبیه‌سازی‌ای را راه‌اندازی خواهد کرد که کسب و کارها می‌توانند تمرینات روباتیک خود را برای کاستن هزینه‌های آزمایش در آن انجام بدهند. می‌دانیم که یونیتی یک پلتفرم بزرگ بازی‌های ویدئویی هم هست. تحلیل‌گران بر این عقیده هستند که ورود این شرکت به عرصه‌ی شبیه‌سازی فیزیک صرفا جهت منافع اقتصادی و اهمیت روباتیک آینده نیست بلکه پلتفرم شبیه‌ساز یونیتی در واقع یک «شبه-متاورس» است که با استفاده از کاربران خود (همان‌هایی که برای آزمایش روباتیک به این پلتفرم مراجعه می‌کنند) رشد خواهد کرد. این بدان معناست که یونیتی با یک تیر دو نشان می‌زند: هم پلتفرمی برای شبیه‌سازی روباتیک ایجاد خواهد کرد و هم پلتفرمی برای بازی‌های متاورسی آینده. آیا پس از دوره‌ی جنگ شبکه‌های اجتماعی، وارد دوره‌ی جنگِ متاورس‌ها شده‌ایم؟ هر چند مقایسه‌ی جنگ شبکه‌های اجتماعی با متاورس‌ها، مانند مقایسه‌ی جنگ مورچه‌ها و تایتان‌هاست.

IBM سریع‌ترین و قوی‌ترین کامپیوتر کوانتومی را ساخت

5

در هجدهمین شماره‌ی سایبرنما از جنگ میان IBM و چین بر سر سریع‌ترین کامپیوتر کوانتومی سخن گفتیم. در حالی که چین ادعا می‌کرد کامپیوتر سوپرکانداکت ۶۴ کیوبیتی ساخته است، IBM از ساخت یک کامپیوتر کوانتومی ۱۲۷ کیوبیتی سخن می‌راند. هفته‌ی گذشته بالاخره IBM مدارک خودش در مورد کامپیوتر جدیدیش را عرضه کرد و مشخص شد که فعلا برنده‌ی این نبرد IBM است. جنگ کامپیوتر‌های کوانتومی ازسال ۲۰۱۹ شروع شد: زمانی که گوگل اعلام کرد کامپیوتر کوانتومی‌اش کار‌هایی می‌تواند انجام دهد که کامپیوتر‌های معمولی قادر به انجام آن نیستند. بلافاصله پس از آن بود که IBM و چین نیز وارد این نبرد شدند و هر کدام در مقطعی پیش‌تاز «قوی‌ترین و سریع‌ترین کامپیوتر کوانتومی جهان» شدند. نام چیپی که IBM آن را ساخته «عقاب» (Eagle) است  و قرار است سال آینده این چیپ بتواند تا ۴۳۳ کیوبیت را پردازش کند و سال ۲۰۲۳ توانایی این چیپ به ۱۱۲۱ کیوبیت افزایش یابد. این رقم پردازش آن‌قدر بزرگ است که حتی اگر کل کره‌ی زمین تبدیل به یک ابرکامپیوتر معمولی شود، باز هم توانایی انجام محاسبات مشابه با آن را نخواهد داشت. باید منتظر ماند و دید که چین چگونه با ارتقای کامپیوتر کوانتومی خودش به این نبرد بازخواهد گشت.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا