سایبرنما – شماره ۵۲
مجله هفتگی سایبرنما با معرفی آخرین و مهم ترین رخدادهای تکنولوژیک دنیا و تبیین اهمیتِ آنها در آیندهی بشریت، شما را با مسیر انقلاب تمدنی سایبری آشنا می کند. خبرهای این هفتهی سایبرنما با معرفی تراکتورهای خودران بزرگترین تولیدکنندهی ماشینآلات کشاورزی جهان آغاز میشود. سپس از پروژهی جدید شرکت متا برای توسعهی یک هوش مصنوعی تشخصیصدهندهی بصری گفتار خواهیم گفت. سومین خبر این هفتهی سایبرنما به تولید اولین لنزهای نرم واقعیت افزوده معطوف است. در ادامه از پژوهشی خبر خواهیم داد که یک زنگار مهم در رابطه با متاورسها را پیش میکشد: آیا متاورسها میتوانند بستری جدید برای توسعهی فعالیتهای تروریستی باشند؟ و در آخرین خبر این هفته به قرارداد ۱۳ میلیون دلاری مابین وزارت کهنهسربازان ایالات متحده و گوگل خواهیم پرداخت.با ما در این شماره همراه باشید.
انقلابِ هوشمند کشاورزی به ایستگاه جان دیر و تراکتورها رسید
بشریت در طول حضور خودش بر روی کرهی زمین، همواره به کشاورزی وابسته بوده است. کشاورزی منبع و مسیر اصلی تامین انرژیِ انسانهاست. در نتیجه با افزایشِ تعدادِ انسانها، نیاز بشریت به کشاورزی نیز خواه ناخواه افزایش پیدا میکند. به همین دلیل است که انقلاب هوشمند کشاورزی در بسیاری از کشورها به یک مسیر اجتنابناپذیر تبدیل شده است. حال بزرگترین شرکت تولید ماشینآلات کشاورزی، یعنی جان دیر، نیز به مسابقهی تولید ماشینآلاتِ خودران کشاورزی وارد شده است. این شرکت هفتهی گذشته اعلام کرد که تا پایان سال ۲۰۲۲ عرضهی این تراکتورها به کشاورزان را آغاز خواهد کرد. کشاورزان میتوانند این تراکتورها را با استفاده از یک اپلیکیشن در تلفن هوشمند به کار بیاندازند و این تراکتور وظایف خودش را به طور خودکار انجام میدهند. همچنین اعلام شده است که این تراکتور میتواند اطلاعات مربوط به سلامت محصولات در مزرعه، میزان سلامت و رطوبت خاک و سایر دادههای مورد نیاز کشاورزان را جمعآوری کند. کارشناسان بر این باور هستند که استفاده از ماشینآلاتِ خودران یک مسیر غیر قابل اجتناب در مقابل بحرانِ نیروی کارِ کشاورزی در آیندهی نزدیک خواهد بود.
تشخیص گفتار با استفاده از لبخوانی
چند ماه پیش بود که در سایبرنما از دورخیز بلندپروازانهی شرکت متا برای رقم زدن یک انقلاب در حوزهی پردازش زبان طبیعی و تشخیص گفتار خبر داده بودیم. پردازش زبان طبیعی برای شرکتی که میخواهد رهبری جهانی در حوزهی متاورس را به عهده بگیرد، یک روندِ بسیار راهبردی است. هر اندازه که هوشهای مصنوعی بتوانند بیش از پیش زبان انسانی را فهم کنند، سرویسهای مبتنی بر هوش مصنوعی نیز رشد و کارآمدی بیشتری خواهند داشت. حال شرکت متا اعلام کرده است که نه تنها به جای متن بر روی گفتار تمرکز خواهد کرد، بل آن که تشخیص گفتار را با قابلیت فهم ژستها و ویژگیهای بصری (مانند لبخوانی) پیگیری خواهد کرد. مطالعات نشان میدهد که نشانههای بصری نقش کلیدی در یادگیری زبان دارند و متا دریافته است که اگر هوشهای مصنوعی میخواهند زبان آدمی را یاد بگیرند، باید بتوانند این نشانههای بصری را درک کنند. متا ادعا کرده است که روش جدیدِ آنها تا ۷۵ درصد دقیقتر از روشهای صوتی یا متنی قدیمی است. پیشبینی میشود که دستآوردهای این هوش مصنوعی پستر در تکنولوژیهای XR مانند عینکهای واقعیت افزوده و آمیخته استفاده شود: جایی که هوشِ مصنوعی بتواند با «دیدنِ یک متکلم» حرفهای او را بفهمد و حتی ترجمه کند.
اولین لنزهای نرم واقعیتِ افزوده معرفی شدند
هدستها و عینکهای واقعیتِ افزوده روند اصلی در توسعهی واقعیت افزوده (و آمیخته) هستند اما انسانها (حداقل در فیلمها) همیشه به دنبال لنزهایی بودهاند که مستقیما بر روی چشم نصب شوند و دسترسی به دادههای فرافیزیکی را برای انسان مهیا کنند. پیش از این سایبرنما در شمارهی سوم خودش از روند تولید این لنزها در شرکت MojoLense خبر داده بود. حال شرکت دیگری نیز وارد عرصهی رقابت شده است که ادعا میکند خلاف تلاشهای قبلی در دیگر شرکتها، توانسته است یک لنز نرم درست کند. توضیح آن که لنزهای سخت اجازهی عبور اکسیژن به سمت قرنیه را نمیدهند و به همین دلیل معمولا استفاده از آنها نسبت به لنزهای نرم با احساسِ ناخوشآیندتری همراه است. در مقابل، لنزهای نرم کاملا با محیط چشم سازگار هستند و به علت جنس خاص پلاستیکیشان، استفاده از آنها بسیار راحت است. ورود لنزهای نرم به صنعت واقعیت افزوده میتواند مسیری جدید را برای «تجربهی متفاوتِ جهان» ایجاد کند. جهانهای خیالین در متاورس و جهانهای متفاوت در واقعیتِ افزوده، ۲ روندِ اصلی «تجربهی بشری» در دههی پیشِ رو خواهند بود.
تروریسم در متاوریس یک بحران جدی خواهد بود
صحیح است که متاورس (این کارخانهی تولید خیال) هنوز در سطح یک ادعا یا نوعی برنامهی راهبردی بلند مدت نزد شرکتها و کشورهاست؛ اما تقریبا همهی تحلیلگران و آیندهپژوهان بر این باور هستند که دههی پیشِ رو دههی متاورسهاست و همانطور که شبکههای اجتماعی در ۲ دههی گذشته نحوهی زندگی ما انسانها را به کل تغییر دادند، متاورسها هم دوباره چنین تغییراتی (حتی بزرگتر) را رقم خواهند زد. بنابراین از همین اکنون پژوهشها و گمانهزنیهای متعددی در مورد ابعاد این پدیده صورت میگیرد. در پژوهشِ اخیر مرکز ملی مبارزه اختراع، تکنولوژی و آموزش مبارزه با تروریسم در ایالات متحده، بیان شده است که متاورس میتواند به یک محیط بالقوه برای فعالیتهای تروریستی تبدیل شود. این گزارش تاکید میکند که متاورس در ۳ حوزهی ۱) عضوپذیری جدید، ۲) هماهنگی سریعتر و ۳) انجام حملات تروریستی در داخل متاورس، پتانسیل آسیبپذیری تروریستی دارد. مورد سوم مهمترین مورد است زیرا با گره خوردن زندگی انسانها به متاورس، ایجاد خرابکاری در متاورس میتواند منجر به بحرانهایی در سطح ملی شود. پدافندهای غیر عامل از هماکنون باید به فکر باشند.
کهنهسربازان آمریکایی امکانات ویژهی گوگل را دریافت خواهند کرد
گسترشِ تکنولوژیهایی مانند پزشکی سایبری بیگمان منجر به تغییراتِ چشمگیری در عرصهی خدمات اجتماعی خواهد شد. دسترسی یکپارچه به سوابق بیمار برای پزشکان، نسخههای الکترونیک، تشخیص هوشمند و … همگی خدمات جدیدی است که پزشکی سایبری آنها را عرضه میکند. در این میان نهادها و سازمانهای دولتی باید بتوانند خود را با جدیدترین تکنولوژیها همگام کنند و این تکنولوژیها را به سمتِ انجام وظیفهی ذاتی خود (خدمت به شهروندان) هدایت نمایند. در هفتهی گذشته وزارت کهنهسربازانِ ایالات متحدهی آمریکا یک قرارداد ۱۳ میلیون دلاری با سرویس ابری گوگل منعقد کرد که بنا بر آن، گوگل دست به توسعهی APIهای مختص کهنهسربازانِ آمریکایی خواهد زد. این APIها کمک میکنند که پزشکان به سوابق این سربازان و مجروحین دسترسی مستقیم داشته باشند و سوابق دارویی به صورت متمرکز ذخیره شود. گفته میشود در آمریکا ۱۹ میلیون کهنهسرباز (همراه با خانواده) وجود دارد و این قرارداد کمک بسزایی در ارتقاء خدمات اجتماعی به این افراد خواهد کرد. اتخاذ راهبردهای سیاسی صحیح در زمان صحیح نسبت به تکنولوژیهای سایبری مهمترین معیارِ حکمرانی سایبریِ موفق است.