انقلابی در علم و حیات: آیا «هوش مصنوعی آینده» زندگیِ امروز ما و آیندهی جنگها را تغییر خواهد داد؟
سایبرپژوه– مهم ترین رخدادها و پژوهش های سایبری جهان چیست؟ مجله هفتگی سایبرپژوه با معرفی آخرین و مهم ترین رخدادهای تکنولوژیک دنیا، شما را با مسیر آینده ی جهان سایبر آشنا می کند. در این شماره به پیشرفت های هوش مصنوعی می پردازیم. امروزه می دانیم که هوش مصنوعی بخش عظیمی از تحولات تکنولوژیک را متاثر می کند. تحقیقات جدید نشان داد که هوش مصنوعی توانسته اشیا را در پرسپکتیوهای مختلف شناسایی کند. ناگفته نماند که از جمله کاربردهای مهم فناوری در ذهن خوانی و کنترل اذهان است، وزارت دفاع آمریکا در پروژه ی جدیدی بر روی این فناوری ها سرمایه گذاری کرده است. در بخش دیگری به اهمیت روزافزون بازی های ویدئویی می پردازیم که در تاثیر گذاری بر ذهن افراد جایگاه مهمی دارد. با ما در این هفته همراه باشید.
- شناسایی اشیاء در مکانها و پرسپکتیوهای گوناگون توسط هوش مصنوعی
انسانها میتوانند اشیاءِ مختلف روی یک میز را از زوایای گوناگون تشخیص دهند: خودِ میز، کاغذها، قلمها، کتابها، مونیتور، لیوان و … . ممکن است که یک لیوان پشتِ مونیتور میز شما باشد: شما میدانید که آن چیزی که پشتِ مونیتور است لیوان است. هوشهای مصنوعی تا امروز نمیتوانستند مانندِ انسانها اشیاء را از پرسپکتیوهای مختلف تشخیص دهند. پروژهی جدید برکلی و گوگل در حالِ توسعهی هوشِ مصنوعیای است که بتواند اشیاء را در موقعیتهای گوناگون شناسایی کند و در صورت لزوم حتی آنها را جابهجا کند. این اتفاق گامی بزرگ برای حضور هوشهای مصنوعی در زندگی روزمرهی انسانهاست. روباتی را تصور کنید که میتواند ظرفهای کابینت شما را تشخیص دهد، آنها را مرتب کند و یکی را پشتِ آن دیگری بگذارد. طبیعی است که یکی از اصلیترین استفادههای این تکنولوژی در هوشهای مصنوعی نظامی (تهاجمی و دفاعی) خواهد بود.
- توسعهی تکنولوژیهای ذهنخوانی توسط ارتش ایالات متحده
دفتر تحقیقات نظامی ایالات متحده وابسته به وزارت دفاع این کشور یک پروژهی بلند مدت را برای تحقیق و توسعهی تکنولوژیهای ذهنخواهی شروع کرده است. گفته شده است که این تکنولوژیها برای برقرار ارتباطِ بدون کلام میانِ سربازان و همچنین تشخیص وضعیت ذهنیِ آنها در عملیاتهای نظامی استفاده خواهد شد. این تکنولوژی سیگنالهای مغزی سربازان را شناسایی میکند، آنها را تفسیر میکند و به دیگر سربازان یا مرکز عملیات اطلاعرسانی میکند. هر چند پیشبینی میشود که این تکنولوژی تا ۱۰ سال آینده به صورت عملیاتی استفاده نخواهد شد، اما بیگمان «میدان جنگ سایبری» پس از ورودِ چنین تکنولوژیهایی کاملا تغییر خواهد کرد.
- نتایج یک تحقیق: مهمترین راه تاثیرگذاری بر اذهان آمریکاییها بازیهای ویدئویی است
نتایج آخرین تحقیق بر روی نفوذ بازیهای ویدئویی بر جامعهی آمریکایی پس از پاندمی کرونا نشان میدهد که در یک رشدِ ۶ درصدی، ۷۹ درصد جامعهی آمریکایی به بازیهای ویدئویی مشغول هستند؛ نکته این جاست که ۲۶ درصد از بازیبازها زمانِ بیشتری را به بازیهای ویدئویی اختصاص دادهاند و ۳۳ درصد پولِ بیشتری را خرج این بازیها کردهاند. رشد محوری در حوزهی موبایل رخ داده است اما کنسولها نیز رشدِ قابلِ ملاحظهای را تجربه کردهاند. کارشناسان پیشبینی کردهاند که این رشد در دوران پس از پاندمی نیز متوقف نخواهند شد. این در حالی است که بین ۷۰ تا ۷۵ درصد از شهروندان آمریکایی از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. نفوذ عظیم بازیهای ویدئویی در آمریکا این میدان را به یکی از اصلیترین و گستردهترین میدان کنترل و دستکاری ذهنی تبدیل کرده است.
- آلفافولد: انقلابی در علم و حیات
شرکت دیپمایند گوگل که یکی از پیشتازان هوش مصنوعی است، اعلام کرد که پروژهی چهار سالهی آلفافولد بالاخره توانسته است ساختار پروتئینها را با دقت خوبی شناسایی کند. هزینههای سنگین پروژهی دیپمایند که حتی از بودجهی سالانهی بسیاری از کشورها بیشتر است، به گفتهی مدیران گوگل، یک سرمایهگذاری بلندمدت برای آینده است. پروتئینها واجد یک ساختار مولکولی پیچیده هستند که از زنجیرهی بسیار زیاد آمینو اسید تشکیل میشوند. شناخت این ساختار نحوهی کارکردِ حیات را با دقت بسیار بیشتری نشان خواهد داد و امکان اصلاح (افزایش طول عمر و حتی نامیرایی بیولوژیک) و یا تولید حیاتِ بیولوژیکِ مصنوعی را افزایش خواهد داد. آلفافولد میتواند از هر ۱۰۰ پروتئین ساختارِ ۸۷ پروتئین را شناسایی کند؛ هر چند از میان ۱۸۰ میلیون ساختارِ پروتئینیای که تخمین زده میشود، تاکنون تنها ۱۷۰ هزار ساختار شناسایی شده است. انتظار میرود که این دستآوردها در جنگهای آینده نیز تاثیرگذار باشند.