تهدید ارزهای مجازی برای حکومتها
آیا خطرات احتمالی متعدد استفاده از ارزهای مجازی، لزوم بازنگری قوانین اقتصادی را بیشتر میکند؟
سایبرپژوه– با توجه به استفادهی روزافزون ارزهای مجازی در بین مردم و گسترش پرسرعت آن در دنیا، لازم است حکومتها نسبت به خطرات و تهدیدهای احتمالی آن آگاه باشند تا بتوانند در زمان وقوع این خطرات، تصمیمات درستی اتخاذ کنند. در ادامهی این مطلب تلاش ما بر آن است که به بررسی این موضوع بپردازیم که تا چه حد، شیوع و گسترش ارزهای مجازی میتواند موجودیت حکومتها را تهدید کند و در انجام وظایف ذاتی آنان خلل ایجاد نماید.
از جمله خطرات احتمالی گسترش ارزهای مجازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارزهای مجازی امکان مبادله کالا را به صورت قاچاق را افزایش میدهند و قاچاق باعث کاهش درآمدهای گمرکی، کاهش توان رقابتی تولید داخلی، از بین رفتن فرصتهای شغلی مولد و افزایش بیکاری میشود.
- ارزهای مجازی با کنار گذاشتن حکومتهای ملی و با در دست گرفتن بازار پول آن کشورها، قدرت تأثیرگذاری بر متغیرهای پولی از جمله حجم پول، نرخ بهره، نرخ تورم و امثال آن را از دست مسئولان آن کشورها خارج کرده و به دست سازندگان و سهامداران اصلی این ارزها میسپارد.
- یکی دیگر از چالشهای اصلی که ارزهای مجازی برای حکومتها ایجاد میکنند، کاهش درآمد مالیاتی دولتهاست. زیرا با شکلگیری بازارهای مخفی و عدم امکان رصد مبادلات و تراکنشهای مالی، توانایی دولت برای وضع مالیات و اخذ آن کم شده و دخل دولتها کساد میشود.
- عدم امکان رهگیری طرفین تراکنش و عدم احاطه اطلاعاتی به گردانندگان شبکههای ارزهای مجازی، باعث نبود مسئولیتپذیری در اینگونه ارزها شده و در صورتیکه سیاست حاکمان این شبکه بر کلاهبرداری یا کاهش ارزش این ارزها قرار گیرد، امکان پیگیری برای برگرداندن پول و ارزش مالباختگان وجود ندارد.
- با خرید ارزهای مجازی، ادعای جدیدی برای کالا و خدمات داخل کشور ایجاد میشود که علت آن، پول داخلی نیست بلکه بیتهای الکترونیکی تولید شده در رایانهها میباشد. به عبارت دیگر نوع جدیدی از پول در دست افراد جامعه پدیدار میشود که ما به ازای آن، کالا و خدمات تولید نشده است. بنابراین به میزانی که مردم داخل کشور پول مجازی خریداری نمایند، خلق پول اتفاق میافتد و نقدینگی بالا میرود.
- به خاطر خلق پول و افزایش پایه پولی و نقدینگی، مقداری تورم پولی پدید میآید. از طرف دیگر، گسترش استفاده از ارزهای مجازی و افزایش تقاضا برای آن، باعث کاهش ارزش پول ملی میشود.
- با پذیرش رسمی ارزهای مجازی، اتفاق خاصی در رابطه با آزادسازی تجاری (و به تبع آن در میزان رقابت پذیری اقتصاد داخلی) نمیافتد و دولت همچنان میتواند در مبادی ورودی کشور کنترلهای خود را داشته باشد (البته این مورد در خصوص محصولات مجازی که نقل و انتقال فیزیکی ندارند، شاید صادق نباشد). گرچه با ارزهای مجازی امکان قاچاق افزایش مییابد. در رابطه با آزادسازی تجاری، با توجه به اینکه آزادسازی زمانی اتفاق میافتد که دولت اقدام به برداشتن یا کاهش موانع تجاری (مثل تعرفهها و عوارض) نماید؛ با فعالیت ارزهای مجازی، تغییری در تعرفهها و عوارض اتفاق نمیافتد(مگر در خصوص محصولات مجازی) لذا تغییر خاصی در این زمینه متصور نیست.
- درست است که با پذیرش ارزهای مجازی، اتفاق تازهای در میزان بازدهی پروژههای سرمایهگذاری نمیافتد و سرمایهگذاری و میزان جذب سرمایه خارجی تغییری از این باب نمیکنند ولی به خاطر تورم ناشی از ورود ارزهای مجازی، تأثیر منفی بر سرمایهگذاری حادث میشود. زیرا تورم موجب عدم اطمینان و در نتیجه سلب انگیزه و تأخیر در تصمیمگیری برای سرمایهگذاری میشود و بر سوددهی سرمایهگذاری تاثیر منفی دارد. لذا استفاده از ارزهای مجازی میتواند خروج سرمایه از کشور و کسری حساب سرمایه را در پی داشته باشد.
- تورم داخلی و بالا رفتن قیمت کالاهای صادراتی و کالاهای وارداتی باعث کاهش صادرات و افزایش واردات و کسری تراز تجاری میگردد.
- علیرغم اینکه صرافی برای تبدیل ریال به بیتکوین وجود دارد ولی به نظر میرسد با توجه به اینکه ارزش اغلب ارزهای مجازی در مقایسه با دلار بیان میشود، برای تبدیل ریال به بیتکوین در صرافیهای ایرانی نیز، از یک ارز واسط به نام دلار استفاده میشود. لذا چنانچه برای خرید ارزهای دیجیتال، صرافان ایرانی نیاز به تهیه دلار داشته باشند، افزایش تقاضا برای خرید ارزهای مجازی، افزایش تقاضا برای دلار و به تبع آن، افزایش نرخ دلار در ایران را در پی خواهد داشت.
نتیجهگیری
کنار گذاشته شدن حکومتهای ملی و تسخیر بازار پول کشورها توسط ناشران پولهای مجازی، خلق پول و افزایش نقدینگی و بهوجود آمدن تورم پولی، افزایش قاچاق و کاهش درآمدهای گمرکی و کاهش توان رقابت تولید داخلی و از بین رفتن فرصتهای شغلی، کاهش درآمدهای مالیاتی دولت و به تبع آن ضعیف شدن دولت در انجام وظائفی مانند تأمین امنیت، بهداشت، آموزش همگانی، پیگیری سیاستهای توزیع مجدد و مبارزه با امورات غیرقانونی، اثر منفی بر سرمایهگذاری و حساب سرمایه، افزایش تقاضا برای دلار و بالا رفتن نرخ آن که از تأثیرات اقتصادی ارزهای مجازی میباشند کفایت از آن میکنند که حکومتها استفاده از ارزهای مجازی را در مبادلات، غیرقانونی اعلام کرده و برای جلوگیری از آن مجازات تعیین نمایند.
بنابراین به واسطه عدم موفقیت در کسب مشروعیت قانونی، ناشران خصوصی سکههای مجازی نمیتوانند اعتماد مردم را به سکه منتشره خود به عنوان ارز جلب کنند لذا موارد منتشره از سوی آنان نمیتواند به عنوان پول در جامعه ثبات یابد.
البته استفاده از رمزارز ملی به جای پولهای مرسوم کنونی در کشورها، میتواند تأثیرات سوء که به آن اشاره شد را نداشته باشد که بررسی قوت این احتمال، در این مجال نمیگنجد.